Konkurransetilsynet ilegger Coop, Norgesgruppen og Rema til sammen 4,9 milliarder kroner i overtredelsesgebyr for brudd på konkurranseloven. Dagligvarekjedenes samarbeid om å gi tilgang til omfattende prisjegervirksomhet i hverandres butikker har vært ulovlig.
Det er ulovlig for konkurrenter å dele informasjon som begrenser konkurransen. Samarbeidet mellom Coop, Norgesgruppen og Rema innebærer i praksis at kjedene har delt store mengder prisinformasjon med hverandre. Dette har økt gjennomsiktigheten på pris mellom kjedene, uten at forbrukerne er blitt bedre informert om prisene. Samarbeidet har derfor skadet konkurransen i dagligvaremarkedet.
– Dette er et alvorlig lovbrudd, noe som gjenspeiles i gebyrets størrelse. Det ulovlige samarbeidet har svekket konkurransen mellom dagligvarekjedene i mange år. Dårlig konkurranse betyr normalt høyere priser for forbrukere. Når det gjelder dagligvarer, rammer det oss alle, sier konkurransedirektør Tina Søreide.
Det ulovlige samarbeidet varte fra januar 2011 og i hvert fall frem til tilsynets bevissikringer i april 2018. I dette tidsrommet økte prisjegervirksomheten, slik at kjedene etter hvert ble oppdatert på konkurrentenes priser flere ganger om dagen.
Som følge av samarbeidet forventet den enkelte kjede at konkurrentene ville følge prisendringer raskt. Dermed ble det mer attraktivt for kjedene å øke prisene, samtidig som det ble mindre attraktivt å redusere prisene.
– Når det kun er snakk om få timer før konkurrentene kan følge et priskutt, svekkes viktige insentiver til å konkurrere gjennom å kutte prisene. Resultatet er svakere konkurranse, sier Magnus Friis Reitan, nestleder ved avdeling for mat, handel og helse.
I april 2018 gikk Konkurransetilsynet på bevissikring hos dagligvarekjedene. Beslaglagte dokumenter viser blant annet hvordan kjedene brukte prisinformasjonen til å teste om konkurrentene ville delta i prisøkninger. Den raske informasjonsflyten har gjort det mulig for kjedene å ta initiativ til å løfte prisnivået i markedet med begrenset risiko.
– Dokumenter i saken viser at partene utvidet tilgangen til prisinnhenting til tross for at de forstod, eller ble gjort oppmerksomme på, at samarbeidet kunne skade priskonkurransen i dagligvaremarkedet, sier prosjektleder Astrid Pleym Løseth.
For lovbruddet ilegger Konkurransetilsynet overtredelsesgebyr på 1,3 milliarder kroner til Coop, 2,3 milliarder kroner til Norgesgruppen og 1,3 milliarder kroner til Rema. Kjedene pålegges også å stanse samarbeidet og samarbeid med tilsvarende virkning.
Om saken
- I 2011 ble kjedene enige om at bestemmelsen om tilgang til hverandres butikker skulle praktiseres slik at partene hadde tilgang til å hente inn omfattende mengder priser med bruk av håndskanner.
- I 2012 ble kjedene enige om en ytterligere utvidelse av prisjegernes tilgang til hverandres butikker.
- Konkurransetilsynet startet i 2016 et forprosjekt for å utrede informasjonsdeling mellom de norske dagligvarekjedene.
- Konkurransetilsynet gjennomførte bevissikring hos kjedene i april 2018, og har gjennomgått et omfattende dokumentbeslag.
- Konkurransetilsynet har også tatt forklaringer fra representanter for kjedene.
- Saken gjelder brudd på konkurranseloven § 10 – og den tilsvarende bestemmelsen i EØS-avtalen artikkel 53 – som forbyr samarbeid mellom uavhengige foretak som har til formål eller virkning å begrense konkurransen.
- Konkurransetilsynet varslet kjedene 15. desember 2020 om at tilsynets foreløpige vurdering var at kjedenes samarbeid om tilgang for hverandres prisjegere brøt konkurranseloven både ved at samarbeidet hadde konkurransebegrensende «virkning» og konkurransebegrensende «formål».
- Kjedene fikk i januar 2024 beskjed om at Konkurransetilsynet avsluttet arbeidet med mulig konkurransebegrensende formål, men fortsatte arbeidet med mulig konkurransebegrensende virkning.
- Varsel om endring av gebyrer ble sendt kjedene 10. april 2024.
- Kjedene ble ilagt overtredelsesgebyrer på til sammen 4,9 milliarder kroner 21. august 2024.
- Kjedene ble også pålagt opphør av samarbeidet og samarbeid med tilsvarende virkning 21. august 2024.
- Konkurransetilsynet har ved dette vedtaket avsluttet sin saksbehandling.
- Kjedene har mulighet til å klage saken inn for Konkurranseklagenemnda innen 6 måneder.