EUs batteriforordning trådte i kraft i 2023. Forordningen er viktig for å sikre bærekraft og ivaretagelse av gjenvinnings- og innsamlingsmål, og er en viktig del av EUs strategi for en overgang til en sirkulær økonomi.
Konkurransetilsynet har sendt høringssvar til Miljødirektoratets høring om forslag til ny batteriforskrift. Bakgrunnen for høringen er forslag til ny batteriforskrift som gjennomfører EUs vedtatte batteriforordning.
– Konkurransetilsynet er positiv til at forordningen gjennomføres i norsk rett, men vi peker også på noen viktige hensyn som må ivaretas. Tilsynet mener det ikke bør legges føringer for valg av selskapets organiseringsform eller formål, så lenge det tilrettelegges for velfungerende konkurranse mellom nye og etablerte produsentansvarsselskaper, sier Kjell J. Sunnevåg, direktør for eksterne relasjoner hos Konkurransetilsynet.
Konkurransetilsynet understreker også at det ikke må legges opp til deling av mer informasjon enn det som er strengt nødvendig for å sikre at produsentansvarsselskapene ivaretar sine koordineringsforpliktelser. Konkurransetilsynet understreker også at konkurranselovens bestemmelser fortsatt vil være gjeldende.
Forordningen innebærer en plikt til å etablere effektive, forholdsmessige og avskrekkende sanksjoner, og Konkurransetilsynet er enig i at avskrekkende sanksjoner i form av et treffsikkert overtredelsesgebyr vil virke forebyggende.
– Velfungerende konkurranse er særlig viktig i markeder av betydning for grønn omstilling og bærekraft. Batterier er en viktig energikilde, og helt sentralt i gjennomføringen av en bærekraftig utvikling, overgang til ren energi og klimanøytralitet. I innføringen av batteriforordningen i norsk rett er det viktig at spillerommet utnyttes for å legge til rette for velfungerende konkurranse, sier avdelingsdirektør Hanne Dahl Amundsen.
Her kan du lese hele Konkurransetilsynet sitt høringssvar.
Pressetelefon: 47 66 77 77