Konkurransepodden: Apotekbransjen trenger reformer

Det er for vanskelig å etablere nettapotek i Norden. I en ny rapport etterlyser nordiske konkurransemyndigheter reformer i apotekbransjen. I Konkurransepodden får du høre hva som skal til for å bedre konkurransen, og hvordan flere nettapotek kan gi kundene større valgmuligheter og bedre tjenester.

I den nye episoden av Konkurransepodden forklarer Konkurransetilsynets økonom Kathrine Tvedt Lavik hvordan tilbudet til kundene kunne blitt bedre dersom flere nettapotek hadde fått vokse frem.

– Koronapandemien har vist at nordmenn i økende grad handler medisiner på nett. Da er det et problem at dagens regelverk hindrer etablering og fremvekst av nye nettapotek. For Konkurransetilsynet er det viktig at kundene får gode valgmuligheter og best mulig tjenester, sier Kathrine Tvedt Lavik.

Konkurransemyndighetene i de nordiske landene publiserte nylig en felles rapport om apotekmarkedet i de ulike landene. I rapporten Online pharmacy beskrives hvordan utviklingen av nettapotek har vært i de nordiske landene.

– Vi ser at noen av reguleringene er der av helsemessige årsaker, blant annet vil noen hevde at kundene skal ha tilgang på farmasøyter i butikk. Men vi mener likevel kravet om fysisk apotek for å starte nettapotek er for strengt, og at det er på tide å gjøre en ny vurdering av reguleringene i lys av hvordan markedet ser ut i dag. Digitaliseringen gjør jo at markedet er helt annerledes i dag enn for ti år siden, sier Kathrine Tvedt Lavik.

Av de nordiske landene er det Sverige som har kommet lengst når det gjelder etablering av nettapotek. Der er det ikke krav om at aktørene skal ha et fysisk apotek, og færre reguleringer har ført til at det omsettes mer medisiner på nett i Sverige enn i de andre nordiske landene.

I denne episoden tar vi også for oss fenomenet «pay for delay». Du får høre hvordan et dansk legemiddelselskap betalte konkurrenter for å forsinke at de etablerte seg i markedet med sine generiske legemidler. Nå er de dømt for brudd på EUs konkurranseregler. Vi forklarer hva denne typen konkurranselovbrudd egentlig dreier seg om.

Du kan høre Konkurransepodden i Acast.

Du kan også høre podcasten i Itunes, Spotify eller der du foretrekker å høre podcast.

 

33788
Økonom Kathrine Tvedt Lavik
Økonom Kathrine Tvedt Lavik

Ønsker du e-postvarsel om nyheter fra Konkurransetilsynet? Klikk her >>