For snart tre år siden vedtok Konkurransetilsynet såkalte avhjelpende tiltak i markedet for matbestillingsplattformer. Vedtaket gjaldt Foodora. Bakgrunnen var mistanke om misbruk av dominerende stilling. Foodora er orientert om at tiltakene ikke forlenges.
Tiltakene gikk ut på at Foodora ikke skulle ha eksklusivavtaler og ekskluderende praksis overfor restauranter ved bruk av deres matbestillingsplattform.
– I perioden tiltakene har virket har konkurransen i markedet for matbestillingsplattformer bedret seg, særlig ved at Foodoras konkurrent Wolt har vokst betydelig. Etter en samlet vurdering har vi derfor ikke funnet grunnlag for å forlenge vilkårene. Foodora vil uansett fortsatt måtte unngå eksklusivavtaler når det skader konkurransen og er ulovlig, sier avdelingsdirektør Hanne Dahl Amundsen.
Bakgrunnen for Konkurransetilsynets etterforskning i 2021 var mistanke om at Foodora var dominerende, og hadde inngått eksklusivavtaler og lignende med restauranter som de samarbeidet med. Dette kan være brudd på konkurranselovens forbud mot misbruk av dominerende stilling.
Eksklusivavtaler mellom dominerende aktører og deres kunder er avtaler som binder kunden til å kjøpe hele eller det meste av sitt behov fra den dominerende aktøren.
Konkurransetilsynets vedtak skulle sikre at restauranter kunne samarbeide med flere matbestillingsplattformer samtidig.
Foodora har siden vedtaket rapportert til en forvalter om gjennomføringen av tiltakene i vedtaket. Forvalters erfaring er at tiltakene i vedtaket har fungert godt. Foodora benytter ikke lenger skriftlige eksklusivitetsklausuler, deres standarder for avtaleinngåelse er endret i henhold til vedtaket og deres kunder er uttrykkelig gjort oppmerksomme på at de ikke er bundet av eksklusivitetsforpliktelser. For de aller fleste kunder av Foodora er det forvalters inntrykk at også konkurrenter får innpass og at dette har senket barrierene for inntreden i markedet.
Wolt har vokst betydelig siden januar 2022. Fra å være til stede i kun seks byer eller steder i 2022 er de nå til stede i over femti byer eller steder i Norge.
– Tidligere var det én stor aktør, både nasjonalt og i de fleste lokale markeder. Markedene er i dag preget av tilstedeværelsen av både Foodora og Wolt, og noen mindre aktører. Foodora er størst noen steder, mens Wolt andre steder. De er også jevnstore i en rekke markeder, sier seniorrådgiver Andrew Kenneth Essilfie.
Konkurransetilsynet vil fortsette å følge med på markedet for matbestillingsplattformer. Dersom restauranter, sluttkunder eller andre mistenker at Foodora, Wolt eller andre bryter konkurransereglene ønsker Konkurransetilsynet tips om dette.
Tiltakene i vedtaket avsluttes 17. januar 2025.
Les mer om saken fra 2022: Vedtak mot Foodora: får ikke ha eksklusivavtaler med restauranter.
Pressetelefon: 47 66 77 77