Høringsuttalelse – NOU 2024:9 – Ny lov om offentlige anskaffelser – andre delutredning

Dokumentdato ikon Dokumentdato: 30.08.2024

Nærings- og fiskeridepartementet har bedt om innspill til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning, og Konkurransetilsynet har svart på høringen.

I utredningen har utvalget sett på adgangen til å stille krav til sikkerhet og beredskap, hvordan man kan øke lokale og regionale aktørers deltakelse i konkurransen, samt adgangen til å velge lokale og regionale leverandører innenfor det EØS-rettslige handlingsrommet. Utvalget har også vurdert om anskaffelsesreglene kan endres for å skjerpe kravene til åpenhet om eierskap og skatt i offentlige anskaffelser, de har gjennomgått avvisningsreglene, og vurdert behovet for å gjøre regelverkets geografiske virkeområde tydeligere. Videre ble utvalget bedt om å se på innretningen av erstatningsreglene. I den forbindelse påpeker utvalget at det ikke er mulig å se på erstatningsreglene isolert, og de har derfor sett på innretningen av hele håndhevingssystemet.

Konkurransetilsynet mener i likhet med utvalget at det er behov for å styrke håndhevingen av anskaffelsesreglene, sammenlignet med dagens system. Velfungerende konkurranse forutsetter at anskaffelsesreglene etterleves. Konkurransetilsynet er enig med utvalget i at det er behov for mer effektiv håndheving av kunngjøringsplikten spesielt, og av anskaffelsesreglene generelt.

Konkurransetilsynet er positiv til tiltak som bedrer kontrollen med innkjøpsreglene, siden dette vil bidra til mer velfungerende konkurranse om offentlige anbud. Tilsynet støtter flere av utvalgets konkrete forslag til endringer. Blant støtter Konkurransetilsynet forslaget om å innrette håndhevingssystemet slik at feil og lovbrudd i større grad rettes opp før kontrakt er inngått. Videre støtter tilsynet forslaget om å legge til rette for håndtering av anonyme tips og klager.

Konkurransetilsynet ser imidlertid noen utfordringer med at tilsynet får en slik tilsynsfunksjonen som utvalget foreslår. Konkurransetilsynet ønsker at ressursene som brukes på å styrke håndhevingen skal gi størst mulig verdi i form av bedre kontroll med innkjøpsreglene. Konkurransetilsynet håndhever ikke i dag innkjøpsreglene, og vil dermed måtte bygge opp denne fagkunnskapen. Dette krever tilføring av betydelige ressurser. Det er viktig at eventuelle nye håndhevingsoppgaver for Konkurransetilsynet ikke går på bekostning av håndhevingen av konkurranseregelverket.