EU-kommissær hyller nordisk samarbeid

– Arbeidet til konkurransemyndighetene er viktigere enn noensinne. Det sa EU-kommissær for konkurranse, Margrethe Vestager, på et nordisk møte på Solstrand utenfor Bergen onsdag kveld.


De nordiske konkurransetilsynene møtes hvert år for å diskutere utfordringer og dele erfaringer. I år markeres også 60 års jubileum for samarbeidet.

Margrethe Vestager, fra Danmark, har vært EU-kommissær siden 2014. Hun har også vært minister i flere danske regjeringer. Som EU-kommissær for konkurranse har hun vært ansvarlig for at globale teknologi-selskaper, som Google, Apple og Facebook, har måttet betale store bøter for brudd på konkurransereglene. Blant annet har Google i tre ulike vedtak fått til sammen om lag 77 milliarder kroner i bøter.

I talen på Solstrand onsdag kveld påpekte Vestager at digitaliseringen er en utfordring for verdens konkurransemyndigheter.

– I digitale markeder endrer alt seg raskt, og det er viktig å gripe inn tidlig mot brudd på konkurransereglene, mener Vestager.

Hun sier forbrukerne bare vil se fordelene av digitaliseringen dersom det er sterk konkurranse.

– Inspirerende tale
Lars Sørgard, direktør i Konkurransetilsynet, mener Margrethe Vestager har stor troverdighet, særlig med tanke på EU-kommisjonens konkurransepolitikk de siste årene.

– Margrethe Vestager har gjennom flere år vært svært flink til å forklare på en enkel og overbevisende måte hvorfor konkurranse er bra for oss som forbrukere og for samfunnet totalt sett. Når vi vet hva hennes konkurransemyndighet har oppnådd de siste årene er det langt fra tomme ord, sier Sørgard.

Konkurransedirektøren er klar på at EU-kommisjonens arbeid på konkurranseområdet direkte påvirker også vår hverdag her i Norge. Et godt eksempel på det er boten Google fikk på 40 milliarder kroner for sin adferd når det gjaldt deres eget operativsystem Android. Gjennom ulike grep fra Google hindret de andre aktører å vokse frem.

– I tillegg til boten har Google blitt tvunget til å gi oss forbrukere større valgfrihet. En såkalt «choice screen» betyr at vi i fremtiden aktivt velger hvilken nettleser vi skal ha. Da blir det ikke automatisk Chrome som blir Googles nettleser, sier Sørgard.

– Vår jobb er å beskytte forbrukerne
EUs konkurransekommissær er opptatt av at håndhevingen av konkurransereglene må skje i et globalt samarbeid. Hun er glad for at de nordiske konkurransemyndighetene i fjor undertegnet en samarbeidsavtale om å dele konfidensiell informasjon.

– Det gjør det vanskeligere for selskaper som bryter loven å gjemme seg, sier Vestager.

Her kan du lese hele talen til Margrethe Vestager >>

Bilde av Margrethe Vestager som holder et foredrag.