Fortsatt behov for tiltak i alarmmarkedet

I 2019 godtok Konkurransetilsynet Sector Alarms kjøp av aksjer i Nokas (nå Avarn Security) på vilkår. Konkurransetilsynet har i dag besluttet at vedtaket med vilkår skal fornyes med tre nye år.

Konkurransetilsynets undersøkelser viser at det har vært liten utvikling i markedet for alarmsystemer til boliger og små bedrifter siden det forrige vedtaket. Dette understøttes også av tilbakemeldinger fra aktører i markedet.

Oppkjøpet vil fortsatt i betydelig grad hindre effektiv konkurranse, og Konkurransetilsynet mener derfor at vilkårene fortsatt er nødvendige.

De avhjelpende tiltakene innebar blant annet at Sectors aksjepost i Avarn Security ikke kunne være på mer enn 25 prosent, og at Sector Alarm ikke overtok Avarn Securitys virksomhet innenfor salg av alarm til boliger og små bedrifter. Vedtaket gjaldt i fem år, til 28. mars 2024, med mulighet for Konkurransetilsynet til å fornye vedtaket.

Undersøkelsene viser at det fortsatt er to store aktører i markedet: Sector og Verisure. Videre viser undersøkelsene at Avarn Security er nummer tre i dette markedet og fortsatt er i vekst. Avarn Security er fremdeles en nær konkurrent til Sector, og en viktig aktør for å sikre best mulig konkurranse om kundene fremover.

– Dersom oppkjøpet hadde blitt gjennomført som opprinnelig planlagt, ville det ført til en konsentrasjonsøkning i et allerede konsentrert marked. Det kunne ført til høyere priser og lavere kvalitet for alarmkunder, sier seniorrådgiver Rudi Wiers.

Vilkårene fornyes og vil gjelde i tre nye år, til og med 22. mars 2027.

– Vilkårene legger til rette for at Avarn Security fritt får fortsette som en utfordrer ved å aktivt tilby alarmtjenester til boliger og små bedrifter. Konkurransetilsynet skal særlig ta hensyn til forbrukernes interesser, og vi mener at en videreføring av vilkårene vil bidra til at kundene kan få tilgang til alarmsystemer til en lavest mulig pris, sier nestleder Marita Mæland Skjæveland.

44696
Portrettbilde av Rudi Wiers
Rudi Wiers, seniorrådgiver i Konkurransetilsynet.
24977
Portrettfoto av Marita Skjæveland.
Marita Mæland Skjæveland, nestleder i Konkurransetilsynets avdeling for bygg, industri og energi.

Pressetelefon: 47 66 77 77