Konkurransepodden: Bør kontrollen med offentlige anbud styrkes?

Det offentlige kjøper inn varer og tjenester for over 600 milliarder hvert år. I denne episoden får du høre hvorfor det er så viktig at konkurransen om oppdragene går riktig for seg. Vi spør Konkurransedirektøren om det bør bli bedre kontroll med offentlige anbudsprosesser. Og bør Norge gjøre som Sverige; opprette et eget tilsyn med offentlige anskaffelser?

I ny episode forklarer konkurransedirektør Tina Søreide blant annet hvorfor Konkurransetilsynet er opptatt av at offentlige anbudsprosesser skal gå riktig for seg.

– Rettferdig konkurranse om offentlige oppdrag er viktig for å sikre utvikling og innovasjon i næringslivet, og at staten får størst mulig verdi for offentlige midler. Dersom det skjer ulovlige direkte-anskaffelser får det i dag ikke automatisk konsekvenser. Det avhenger nemlig av at forholdene blir oppdaget og at noen sier fra. Vi bør vurdere om kontrollen med offentlige anbud bør styrkes med et eget tilsyn og mer kontroll av offentlige anskaffelser, sier Tina Søreide.

Konkurransetilsynet har siden 2004 ilagt overtredelsesgebyr i ni saker som gjelder brudd på konkurranseloven i forbindelse med offentlige anskaffelser. Jurist i Konkurransetilsynet, Marion Stamnes, utdyper hvilke fallgruver bedriftseiere bør unngå for å ikke bryte konkurranseloven.

Du kan høre Konkurransepodden i Acast, Itunes, Spotify eller der du foretrekker å høre podcast.

39968
Bilde av tre ansatte med øretelefoner og Konkurransepodden-logo over
39970
Bilde av en ansatt bak en mikrofon med headset på.
Jurist i Konkurransetilsynet, Marion Stamnes.

Du kan høre Konkurransepodden i Acast, Itunes, Spotify eller der du foretrekker å høre podcast.