Markedsetterforskning

Hva er markedsetterforskning?

Markedsetterforskning er et verktøy Konkurransetilsynet kan bruke for å styrke konkurransen i et marked hvis det avdekkes vesentlige konkurranseproblemer. Verktøyet gir tilsynet mulighet til å gripe inn tidligere og mer presist sammenlignet med de andre virkemidlene i konkurranseloven. Erfaringer fra andre land viser at et markedsetterforskningsverktøy kan gi store besparelser for forbrukere.

Siden markedsetterforskning kan resultere i inngripende tiltak, kreves grundige undersøkelser. Før en etterforskning starter, skal det holdes en høring. Gjennom hele forløpet av en markedsetterforskning vil tilsynet jobbe for å få en åpen og transparent prosess og en god dialog med berørte aktører. Dette skal bidra til forutsigbarhet for markedsaktører og gi dem mulighet til å komme med innspill. Samtidig vil det sikre at Konkurransetilsynet får informasjon om markedet og markedsforholdene, og slik også sikre at markedsetterforskningen og eventuelle tiltak blir målrettet, effektiv og ikke mer omfattende enn nødvendig.

Slik foregår en markedsetterforskning

Utkast til beslutning om å åpne en markedsetterforskning skal på høring. Alle som ønsker, kan gi innspill i høringsrunden. Fristen er minst seks uker.

Utkast til beslutning skal inneholde informasjon om hvilke varer, tjenester, aktører og markeder som vil være omfattet av markedsetterforskningen. Utkastet skal også inneholde:

  • Informasjon om bakgrunnen for markedsetterforskningen
  • Beskrivelse av markedene som er berørt
  • Forhold som tilsier at konkurransen er vesentlig begrenset eller står i fare for å bli vesentlig begrenset
  • Skissere foreløpige tiltak som kan være egnet til å forbedre konkurransen

Før Konkurransetilsynet tar endelig beslutning om det skal åpnes en markedsetterforskning, vil alle innspillene fra høringsrunden gjennomgås. Tilsynet har fire måneder på denne beslutningen.

Hvis Konkurransetilsynet starter en markedsetterforskning, vil dette offentliggjøres på tilsynets hjemmeside. Tilsynet vil også gi generell informasjon om den planlagte prosessen.

I forkant av en høringsrunde vil Konkurransetilsynet gjøre grundige vurderinger av konkurransen i et marked og om eventuelle problemer kan løses med en markedsetterforskning. Noen markeder kan tilsynet allerede ha informasjon om, men ofte vil det være behov for å gjøre en sektorundersøkelse i forkant av en høring. Tilsynet vil tidlig gå ut med informasjon dersom det skal gjennomføres en sektorundersøkelse i et marked og vil være åpne om konkurransebekymringen som skal vurderes videre.

For å åpne markedsetterforskning må det være forhold som tilsier at konkurransen er eller står i fare for å bli vesentlig begrenset.

Konkurransebegrensningen må ha et visst omfang eller være av en viss alvorlighet, eksempler kan være  at den:

  • Berører mange aktører
  • Utgjør en betydelig etableringshindring
  • Fører til vedvarende høye priser eller lite innovasjon

Underveis i en markedsetterforskning vil Konkurransetilsynet  legge til rette for at relevante markedsaktører blir involvert og veiledet gjennom prosessen.

En markedsundersøkelse vil minst omfatte følgende trinn:

  • Datainnsamling og analyse av data
  • Dialog med markedsaktører og andre relevante selskap eller sektormyndigheter
  • Løpende vurdering om hvem som får status som part i saken. For de aktørene som får partsstatus gjelder de alminnelige partsrettighetene, som f.eks. innsyn, rett til veiledning og kontradiksjon, rett på forhåndsvarsel og klagerett.
  • Vurdering av om den undersøkte adferden eller de undersøkte strukturene tydelig svekker den effektive konkurransen, og om svekkelsen har medført vesentlige skadevirkninger. Konkurransetilsynet kan når som helst avslutte en markedsetterforskning dersom konkurransebekymringen faller fort eller andre forhold tilsier at det er det mest hensiktsmessige.
  • Vurdering av om et eventuelt tiltak kan avhjelpe eventuelle konkurranseproblemer, og om påbudet er forholdsmessig og nødvendig.
  • Dialog om avhjelpende tiltak. Bedrifter kan når som helst i løpet av prosessen foreslå avhjelpende tiltak.
  • Dersom saken avsluttes med avhjelpende tiltak foreslått av Konkurransetilsynet, skal bedrifter med partstatus motta et varsel om tiltak før endelig vedtak treffes.

Dersom resultatet av etterforskningen er at det er sannsynlighetsovervekt for at konkurransen er vesentlig begrenset eller står i fare for å bli det, kan Konkurransetilsynet pålegge tiltak for å forbedre konkurransen.

Dersom Konkurransetilsynet skal pålegge avhjelpende tiltak, må dette gjøres innen 18 måneder etter at markedsetterforskningen er åpnet. Det er mulighet for å utvide fristen med opptil seks måneder dersom visse kriterier er oppfylt.

En markedsetterforsknings kan ha ulike utfall avhengig at hva Konkurransetilsynet finner ut om markedet:

  • Konkludere med at markedet fungerer fint
  • Forslag om forskrift eller påpeke reguleringer som begrenser konkurransen
  • Avhjelpende tiltak som vil fjerne eller redusere konkurransebegrensningen.

Avhjelpende tiltak kan være adferdsregulerende tiltak som begrenser et selskap sin adferd, eller strukturelle tiltak – typisk salg av virksomhet eller deler av virksomhet.

Strukturelle tiltak skal bare brukes hvis adferdsregulerende tiltak ikke er like effektive, eller hvis adferdsregulerende tiltak vil være mer belastende for de som berøres.

Jo mer inngripende tiltak det dreier seg om, jo mer skal det til for at de avhjelpende tiltakene er forholdsmessige og nødvendige.

Vedtak om avhjelpende tiltak kan påklages av parter i saken eller andre med rettslig klageinteresse. Klageinstans er Konkurranseklagenemda, og klagefrist er to måneder.

Array
(
    [post_type] => Array
        (
            [0] => post
        )

    [numberposts] => 0
    [category] => Array
        (
            [0] => 708
        )

    [nopaging] => 
    [paged] => 1
    [order] => DESC
    [orderby] => date
)

Pågående saker

Her kan du se pågående markedsetterforskningssaker.