Ny episode av Konkurransepodden: Prisene på munnbind mangedoblet – utnyttet apotekene krisen?

Prisøkningen på munnbind under korona-pandemien skapte reaksjoner. Konkurransetilsynet har nå kartlagt prisutviklingen. Undersøkelsen viser at norske apotek ikke har utnyttet krisen til å sette prisene på munnbind urimelig høyt.


Konkurransetilsynets kartlegging viser at munnbindprisene ble firedoblet hos enkelte apotek. Men samtidig opplevde flere apotek-kjeder at marginene gikk ned. Det vil si at prisstigningen ikke førte til fortjeneste for apotekene.

– Det vi finner er at økte utsalgspriser i norske apotek først og fremst skyldes økt innkjøpspris fra utenlandske leverandører, sier økonom i Konkurransetilsynet, Maja Niedersøe, som har ledet kartleggingen.

Prisene på munnbind har nå generelt gått nedover igjen som følge av økt import. Likevel følger Konkurransetilsynet nøye med på prisutviklingen også fremover.

I denne episoden av Konkurransepodden forklarer konkurransedirektør Lars Sørgard hva som skal til for at Konkurransetilsynet skal ta i bruk pristiltaksloven og sette en makspris på munnbind. Da italienske myndigheter grep inn og regulerte munnbindprisene oppsto det mangel på munnbind. Vi forklarer deg hvorfor.

Konkurransetilsynets etterforskningsdirektør Kari Bjørkhaug forteller deg også om tilsynets etterforskningsmetoder.
I spalten «Konkurransenytt fra verden» tar vi deg med til Brüssel, der EU nå behandler forslagene til nye konkurranseverktøy for digitale markeder.

Du kan høre Konkurransepodden her i Acast.

Du kan også høre den i Itunes, Spotify eller der du foretrekker å høre podcast.

Bilde av fire personer som sitter i podcast-studio