Konkurransetilsynet støtter utvidelse av gjeldsregisteret, men advarer mot at låneformidlere ikke skal få lov til å hente inn tilbud på forbrukernes vegne. Det kan gjøre det vanskeligere for forbrukere å finne de beste lånetilbudene.
Konkurransetilsynet har sendt høringssvar til Barne- og Familiedepartementet om forslag til endringer i gjeldsinformasjonsloven og gjeldsinformasjonsforskriften.
Konkurransetilsynet støtter forslaget om å utvide gjeldsregisteret til også å omfatte pantesikret gjeld som boliglån og billån. En slik utvidelse kan redusere ubalansen i informasjon i markedet og bidra til at långivere i større grad får lik tilgang til informasjon om lånesøkere.
– Når alle tilbydere av lån har tilgang til den samme informasjonen, blir det enklere for mindre og nye lånetilbydere å konkurrere med etablerte banker. Det kan gi bedre tilbud til forbrukerne og mer effektiv prising av lån, sier Kristjan Ryste, fungerende nestleder i avdeling for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet.
Departementet foreslår også et forbud mot at personlige gjeldsopplysninger ikke kan brukes til markedsføring, selv ikke med forbrukerens samtykke for å sikre personvern og forbrukerbeskyttelse. Konkurransetilsynet mener imidlertid at et slikt forbud kan ha utilsiktede konsekvenser for konkurransen i markedet.
– Når låneformidlere henter inn tilbud fra banker eller andre långivere, blir det enklere for forbrukerne å sammenligne og finne det beste lånet. Men hvis det ikke lenger er mulig å hente ut gjeldsopplysninger med samtykke fra forbrukeren, kan det bli vanskeligere å finne det beste tilbudet, sier Ryste.
Konkurransetilsynet peker også på at regulering av tilgang til finansielle data bør sees i sammenheng med utviklingen i EU. Rammeverk som PSD2* og FIDA** legger opp til kontrollert deling av personlig finansiell informasjon nettopp for å fremme konkurranse og innovasjon. Konkurransetilsynet mener det bør vurderes om det finnes alternative tiltak som kan ivareta personvernet, men som i mindre grad begrenser konkurransen.
Les hele Konkurransetilsynets høringssvar her.