Bensin: Ukemønsteret er brutt – ikke nødvendigvis billigst på mandager lenger

Fyller du drivstoff tidlig på mandager fordi det er billigst? Bensin- og dieselprisene har endret seg – sjekk nå om det er andre dager i uken det lønner seg å fylle.

Bensinprisene har fulgt et fast mønster med prishopp på mandag og torsdag de siste 10 årene. Men for desember 2017 er ikke det ikke lenger slik. Prisene synes fortsatt å variere over uken, men det er ikke lenger mandag- og torsdagstopp.

– Mandag er ikke nødvendigvis den billigste dagen lenger. Fyll der og når det er billigst slik at det lønner seg for kjedene å konkurrere på pris, er oppfordringen til bilistene fra seniorrådgiver Sigurd Birkeland i Konkurransetilynet.

Bilde av grafisk fremstilling av bensin-statistikk.

Nasjonalt gjennomsnitt for blyfri 95 2. halvår 2017.  Desember vist med rødt. Datagrunnlaget består av alle priser for stasjonene til de største kjedene i Norge. Kilde: Konkurransetilsynet/bensinstasjonskjedene. Datagrunnlag i .ods for bensin og diesel

Det er ikke klart på noen ukers observasjon i desember om det er et mønster som stabiliserer seg. Konkurransetilsynet vil fortsette å følge dette markedet tett slik at forbrukerne kan fylle drivstoff til lavest mulig pris. For å bidra til bedre konkurranse er det viktig at forbrukerne er kjent med denne endringen i prissettingen.

– Vi oppfordrer bilistene til å følge med når og hvor bensinen er billigst – da vil alle kunne påvirke hvordan bensinprisen utvikler seg. Desto flere som er prisbevisste, desto større er potensialet for at selskapene ikke lykkes med å sette høye priser, sier Birkeland.

Markedsovervåkning av drivstoffmarkedet

  • Det norske drivstoffmarkedet har få aktører. Det er derfor viktig for Konkurransetilsynet å følge konkurransesituasjonen, og bidra til å sikre best mulige forutsetninger for velfungerende konkurranse i markedet slik at kundene ikke betaler for mye for drivstoffet.
  • Konkurransetilsynet henter derfor inn en betydelig mengde data om blant annet priser og volumer fra de norske drivstoffaktørene.
  • Samlet har tilsynet nå data for perioden 2004 til og med 2017.
  • Datasettet inneholder priser og tidspunkt for alle prisendringer, med tilhørende omsatt volum for blyfri 95 oktan bensin og diesel, for over 90 prosent av bensinstasjonene i Norge.
Foto av bensinpumpe i bil.

Pressetelefon:

47 66 77 77